Klíčené a máčené zrniny

Máčené zrní je pro papoušky lépe stravitelné a klíčené zrní obsahuje enzymy, cenné vitamíny.Tato potrava je pro ně
daleko přirozenější než klasické suché krmení.Je třeba si uvědomit, že různá semena klíčí různě rychle, ale to není nijak na závadu.Zkrátka některé budete tedy zkrmovat ve stádiu máčeného, které krásně zvětší svůj objem.
Vhodné zrniny na klíčení jsou:
Slunečnice bílá, žíhaná, černá,Dari, Čirok, Neloupaný oves, Pšenice, Mungo fazolky, Soja, Kardi, Čočka, Kukuřice, Pohanka, Semenec a další.
Já si směs na klíčení míchám sám.Je třeba vybírat neprašné a ne příliš staré zrniny.U směsi kterou já míchám je klíčivost velice velká.Dnes jsou nakličovací směsi běžně nabízené a dostupné.
Postup klíčení:
Nezávadné a neloupané zrní propereme v misce, necháme hodinu ve vodě odstát. Po hodině odstraníme semena co plavou na povrchu a různé nečistoty.Znovu propláchneme a necháme 12h v nádobě máčet. Po 12ti hodinách zrní opět propereme v sítku a na sítku z něho necháme odkapávat vodu a překryjeme. Pokud zrní necháme při pokojové teplotě začne klíčit během dalších 12ti hodin, během této doby zrní nejlépe 2krát až 4krát propláchneme a necháme řádně okapat, pak teprve přikryjeme. Snižujeme tak možnost plesnivění.
POZOR!
Je dobré v tento čas do zrní přidat několik kapek jablečného octa, nebo pár kapek citronu. Kyselé prostředí zabraňuje tvorbě plísní. Co nejčastěji proplachujeme vodou, snížíme tím možnost plesnivění a kysání. Když zrní na sítku uložíme do lednice, bude klíčit také jen to potrvá déle, v lednici zrní tolik neplesniví, ale i tak je nutné ho co
nejčastěji proplachovat.
Po 12h některé zrniny již pukají a začínáme opět po řádném propláchnutí a okapaní zkrmovat. Během další 6 až 12h už má zrní 1mm až 2mm klíčky a to jsou zrniny ve stavu pro podávání nejlepší. Rozhodně neplatí, že čím delší klíček tím lépe. V tuto dobu již zkrmíme vše a zbytek vyhodíme venkovnímu ptactvu.Nikdy nesmíme podávat plesnivé nebo zkysané klíčené zrní! Vyskytne-li se v misce klíčeného zrní byť jen jedno plesnivé zrno, vyhodíme celý obsah a zrní
nezkrmujeme!!! Plesnivé a zkysané zrní poškozuje zdraví zvířete. Plíseň nemusí být ještě vidět, ale je cítit jako houby ani takovým zrním nekrmíme.Někteří jedinci odmítají toto zrní jen proto, že je pro ně mokré. Tudíž těmto jedincům
papírovým ubrouskem zrniny řádně vysušíme, případně se snažíme ptáka ošálit tím, že na zrniny kápneme kapku medu či ovocné šťávy z ovoce, které danému jedinci chutná.Já do hotové naklíčené směsi přidávám ještě mnou
nabízenou směs sušených bylinek a je to paráda.
Je třeba pamatovat, že klíčené zrní v miskách se rychle kazí a tak po 2-3h zbytky odstraníme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *