Základní poznatky pro ruční dokrmování papoušků

pyrura

Ruční odchov papoušků je časově náročný úkol, zvláště když jsou mláďata malá. Při líhnutí vyžadují všechny druhy krmení každé dvě hodiny a to celý den a noc. Jak papoušci rostou a volátko se stává prostornější, rozpětí mezi krmením se může prodloužit. Jinými slovy, krmení bude vyžadováno každé 3-4 hodiny od 06:00 do 23 hodin.

Podle mých zkušeností by se volátko u papouška nemělo nikdy během dne zcela vyprázdnit. 

Mnoho chovatelů bude tvrdit, že pokud je papoušek krmen i když předchozí krmivo ještě není zcela vytráveno, přinese to problémy. Toto však nemá žádný reálný podklad, jelikož ve volné přírodě rodiče nedovolí, aby se volátk zcela vyprázdnilo, než znovu nakrmí mláďata.

Za více než 40 let ručního odchovu jsem vždy krmil mláďata, když ještě měli v ve volátku část potravy. To je důležité, protože hladovějící papoušci si navzájem uchopí zobák a pumpují, což často poškodí jemný zobák; budou bez ustání naříkat a budou jíst hnízdní substrát. V některých případech může být ovlivněn i jejich růst. 

Dalším důležitým bodem při udržování mladého obsahu je splnění vyšších požadavků na tuky většiny druhů; divocí papoušci jasně vybírají pro krmení mláďat potraviny bohaté na tuky. Když je papoušek dobře krmen a obsah tuku je dostatečný, spí po většinu dne a pravidelně se probouzí, aby si prohrábla křídly a mávala křídly. Nikdy nemusí jíst hnízdní substrát, protože se fyzicky i psychicky cítí nasyceni.

Ruční odchov je časově náročný. Papoušek musí být nejen krmeno po celý den, ale musí být také očištěn. Je tedy jasné, že krmení bude vyžadovat přípravu a krmné nástroje bude nutné po každém krmení vyčistit a vydezinfikovat. Čím více papoušků je ochováváno ručně, tím více času celý proces trvá. To znamená, že pro pracující chovatele nemusí být tento postup praktický, s výjimkou případů, kdy se můžete spolehnout na člena rodiny nebo přítele, který může pomáhat, nebo existuje komerční ruční pěstoun, jehož úkolem je vychovat mladé papoušky do dohodnuté fáze vývoje.Tento člověk je často hanlivě označován jako krmič, ne chovatel, ale tací lidé jsou velice důležití, jelikož pokud jde o spolehlivou osobu, která má bohaté zkušenosti, je daleko lepší svěřit dokrmování papouška právě jemu.

Pokračování v příštím článku…

autor: Tony Silva

Titulní fotka: (c) Tony Silva

1 thought on “Základní poznatky pro ruční dokrmování papoušků

Napsat komentář