Jihoafrická republika řeší, co s invazními alexandry malými. Bojí se, že se rozšíří z měst do přírody

jihoafricka-republika-resi,-co-s-invaznimi-alexandry-malymi.-boji-se,-ze-se-rozsiri-z-mest-do-prirody

UVNITŘ VIDEO – Nejen státy západní a jižní Evropy řeší problém s narůstajícím počtem invazních papoušků alexandrů malých. Rapidní nárůst populace těchto ptáků zaznamenává i Jihoafrická republika. Alexandři malí se sice v Africe přirozeně vyskytují, jejich domovina se ale nachází na sever od rovníku a nejjižnější populace obývají Jižní Súdán. V jihoafrických městech se vyskytují ptáci, kteří unikli nebo byli vypuštěni ze zajetí, nebo jejich potomci. První známá skupinka ptáků se objevila již v roce 1974 na farmě Gillooly’s Farm v Johannesburgu. Právě v tomto městě a také v parcích a na předměstích Pretorie, Durbanu a Kapského Města žije drtivá většina jihoafrických alexandrů malých. Přesný počet není znám, ale jde o stovky až tisíce ptáků.

V boji o hnízdní dutiny alexandři vítězí

Jihoafričtí biologové nyní upozorňují na problém, že alexandři malí začínají agresivně obsazovat hnízdní dutiny původních druhů ptáků. „Můj názor na alexandry se ovlivněný faktem, že jsme prováděli výzkum společně s jedním španělským ornitologem. Posuzovali jsme dopad alexandrů malých na jiné druhy ptáků, kteří hnízdí v dutinách. Zjistili jsme, že žádný z našich původních druhů nedokázal alexandrům čelit,“ uvedl pro server Dailymaverick.co.za ornitolog Geoff Lockwood. Španělsko má s invazními alexandry malými bohaté zkušenosti. Tamní vědci dokonce zdokumentovali případy, kdy alexandři napadali hnízdiště netopýrů a dokonce byli nalezeni mrtví netopýři, na jejichž tělech byly patrné rány od zobáků těchto papoušků.

Jihoafrická republika nyní řeší, jak s alexandry naložit, aby se nerozšířili z městský

Pokračuj ve čtení


Napsat komentář