Kakadu palmový je ohrožený druh, rozhodla vláda v australském Queenslandu. Do roku 2050 může vymizet

kakadu-palmovy-je-ohrozeny-druh,-rozhodla-vlada-v-australskem-queenslandu.-do-roku-2050-muze-vymizet

Vyšší stupeň ohrožení přiřkla vláda v australském státě Queensland tamnímu poddruhu kakadua palmového, vůbec největšímu australskému papouškovi. Jestliže dosud tento pták figuroval v tamní Červené knize ohrožených živočichů v kategorii „zranitelný“, od začátku listopadu je považovaný za „ohroženého“. Celosvětová populace kakadua palmového, který kromě Austrálie žije také na Papui – Nové Guineji a v Oceánii, je dle Červené knihy IUCN „nejméně dotčená“, což odpovídá nejnižší kategorii ohrožení. Australský poddruh ale postupně ubývá a vědci z Australské národní univerzity (ANU) vypočítali, že do poloviny tohoto století by jejich počet mohl klesnout o 47 až 95 procent.

Pokud by se tyto odhady ukázaly být pravdivé, snížil by se počet kakaduů palmových na severu Austrálie, kde žijí výhradně na poolostrově Cape York v severní části Queenslandu, z dnešních přibližně tří tisíc až na pouhých 150 jedinců. „Za našich životů by tito ptáci mohli z Austrálie úplně vymizet,“ varovali vědci z ANU. Kakaduy ohrožují lesní požáry, které ničí vhodné hnízdní stromy. Papoušci se také extrémně málo rozmnožují: hnízdí pouze jednou za dva roky a samice snáší pouze jedno vejce. Věku odstavu se dožije jen méně než čtvrtina mláďat. Podle vědeckého týmu ANU z toho vyplývá, že každý rodičovský pár

Pokračuj ve čtení


Napsat komentář