Mníšci šedí ve Španělsku nalezli způsob, jak se rozšířit na venkov: využívají hnízda čápů bílých

mnisci-sedi-ve-spanelsku-nalezli-zpusob,-jak-se-rozsirit-na-venkov:-vyuzivaji-hnizda-capu-bilych

Typicky městský invazní druh jihoamerického papouška mníška šedého začíná ve Španělsku pronikat i do venkovských oblastí. Napomáhá mu v tom netušený spojenec z ptačí říše: čáp bílý. Mohutná hnízda čápů totiž mníškům slouží jako jejich vlastní hnízdní základny a zároveň bezpečné útočiště před dravci. Zjistil to vědecký tým pod vedením biologa Dailose Hernándeze-Brita, který zveřejnil na webu společnosti BioMed Central Ltd celou studii věnovanou hnízdním lokalitám mníšků v Madridu a jeho okolí. Vědci dospěli k závěru, že čápi poskytují mníškům dostatečné bezpečí a jistotu, že je nenapadnou dravci. Zároveň nejsou pro čápy tak rušivým elementem, že by jim vadili v jejich hnízdění.

Mníšek šedý se rozšířil prakticky po celé západní Evropě i severní Americe, přičemž ale obývá především městské oblasti, kde se lépe ubrání predátorům a má přístupnější zdroje potravy. Při pokusech o rozšíření do mimoměstských oblastí tito ptáci dosud spíše selhávali. Často se stávali oběťmi dravců a nedokázali se jim účinně bránit. S čápy to je jiná. „Největší populace mníšků ve Španělsku se nachází v Madridu a blízkém okolí, kde jsme zaznamenali neobvyklé hnízdí chování, kdy mníšci využívali velkých hnízd čápů bílých. Položili jsme si otáz

Pokračuj ve čtení


Napsat komentář