Pozor na moly ve vlašských ořeších. Při špatném skladování se vám „motýlci“ rozletí po celém bytě


Jako majitel rodinného domu se zahradou, kde stojí obrovský osmdesátiletý ořech, mám se sběrem, sušením a skladováním vlašských ořechů bohaté zkušenosti. A bohužel i s potravinovými moly (respektive zavíječi moučnými, což je jejich správný název). Začíná to už na podzim, kdy je třeba spadané ořechy každý den sbírat a dávat sušit na síta nebo do lysek. Přes den je ideální nechávat je venku na vzduchu a na slunci, ale nesmí zmoknout (to by potom mohly uvnitř začít plesnivět). A na noc se musí přenést do suchého vzdušného prostředí, ideálně do dílny, garáže, prádelny, prostě do poměrně velkého prostoru, kde není přes noc vlhko jako venku.
Jak správně sušit vlašské ořechy a kdy už jsou připraveny pro uskladnění?
Půda je skvělá věc, ale v létě se mění v množírnu molů
Někdo nechává ořechy ve dne v noci